You are currently viewing Защо умните жени се движат, когато се появят симптомите на критическата?
Как физическата активност помага за облекчаване на симптомите на менопаузата - sportzazdrave.eu

Защо умните жени се движат, когато се появят симптомите на критическата?

Как физическата активност помага за облекчаване на симптомите на менопаузата

Жената има сложно устроен организъм и през живота си всяка от нас преминава през няколко етапа на значителни промени в хормоналния баланс. Един от тях е настъпването на менопаузата, която се проявява чрез различни симптоми, включително горещи вълни и изпотяване, колебания в настроението, сърдечни смущения, понижена плътност на костите и нарушен сън. За някои жени този етап настъпва след 50-годишна възраст, други може да усетят симптомите значително по-рано. Всичко това е строго индивидуално, но има нещо, чрез което можем да се чувстваме подготвени за промените по всяко време.

Ето как физическата активност може да помогне в периода на менопауза:

1. Регулира горещите вълни:

Редовната физическа активност може да помогне да се регулират горещите вълни, които са чест симптом на менопаузата. Движението укрепва кръвоносната система и подобрява регулацията на температурата на тялото. Оптималната интензивност и продължителност на упражненията могат да варират от индивид до индивид, но обикновено е препоръчително да се извършват умерено интензивни кардиоваскуларни упражнения като ходене, плуване или каране на велосипед.

2. Подобрява настроението и сърдечно-съдовата функция:

Физическата активност е известна със своето благоприятно въздействие върху настроението и сърдечно-съдовата функция. Редовната физическа активност помага на тялото да произвежда естествените хормони на щастие – ендорфини, които могат да повишат настроението и намалят депресията. Тя също така подобрява сърдечно-съдовата функция, намалява риска от сърдечни заболявания и помага за поддържане на здрави нива на кръвно налягане.

3. Поддържа здрави кости:

В периода на менопаузата жените изпитват намалена плътност на костите и по-висок риск от остеопороза. Физическата активност, особено упражненията с тежести или упражненията, които натоварват костите (като тичане или скокове), може да помогне за укрепване на костите и намаляване на риска от остеопороза.

4. Подобрява съня:

Менопаузата често е свързана с нарушения на съня, като безсъние или прекъснат сън. Физическата активност може да помогне за подобряване на качеството на съня и улесняване на заспиването. Важно е обаче да не извършвате интензивни упражнения в непосредствено преди лягане, тъй като това може да повлияе отрицателно върху съня.

Въпреки описаните по-горе безспорни ползи от физическата активност, винаги е добре да се консултирате с лекар или професионален треньор, преди да започнете нова програма за физическа активност, особено ако имате някакви предишни здравословни проблеми. Те ще ви помогнат да изберете най-подходящите упражнения и интензивност, които отговарят на вашите индивидуални нужди и способности.

Ще се радваме да споделите вашата обратна връзка. Пишете ни.
А за да сте в крак с новата и полезна информация – последвайте страницата ни.