You are currently viewing За грижите, предпазните мерки и некомпетентните доброжелатели
Рехабилитационни практики, sportzazdrave.eu

За грижите, предпазните мерки и некомпетентните доброжелатели

Подходи за лечение и рехабилитационни практики

Никой не е застрахован срещу травми и неприятни инциденти. Случва се на всеки. Въпросът е да се предприемат адекватни мерки за лечение и посттравматична рехабилитация. Лекарите знаят как да лекуват счупвания на крайници, инсулти, парализи, възстановявания след операции и др. заболявания, но идва и момент в който трябва да се пристъпи към рехабилитационни дейности.

Много е важно правилното предприемане на подход към лечението ! Имал съм случаи, в които след пълното възстановяване на пациенти, техните загрижени близки успяват да им навредят повече заради  вземането на „превантивни“ мерки.

За да не бъда голословен, ще ви разкажа за случай с мой пациент, ще го наречем Добри. Добри беше получил тежък инсулт с левостранна хемипареза. Чрез рехабилитационни практики успешно възстановихме всички негови движения, координация и усет на крайниците.

В същото време близките на Добри, в естественото си желание да му помогнат, се опитваха да открият още и още начини за осигуряване на доброто му състояние. За тази цел те разпитваха всевъзможни медицински и НЕмедицински лица около тях. В резултат на чутото предприеха прием на всякакви централни релаксанти, за които някой им беше споменал. Ефектът беше повече от закономерен с това „адекватно“ лечение – Добри започна да губи динамика и се върна назад към доста по-ранна фаза от възстановяването си.

Още истории на Емо, нашия физиотерапевт може да прочетете тук

Внимавайте с грижите и некомпетентните доброжелатели

Всяко заболяване изисква специфично лечение и грижи при възстановяването. Търсете специалисти с опит и подходящо образование, които да поемат грижата за вас и вашите близки. Не се доверявайте на нови изобретения, хора с недоказана практика и самоуверени лечители. Похвално е да се интересувате и да обогатявате знанията си, но знайте че човешкия организъм е сложен и не случайно лекарите, рехабилитаторите и физиотерапевтите учат толкова много години.

Може да ви се стори екстравагантно, но в последните пандемични години, все по-често се практикуват дистанционните тренировъчни програми, водени от специалисти. Създадохме такъв Персонален онлайн треньор, защото вярваме че професионалистите могат да бъдат полезни и рехабилитацията онлайн е възможна и успешна.

Всяко заболяване има нужда от отговорно отношение. Изпратете ни вашето запитване тук.

Бъдете здрави!