You are currently viewing Традиционни български суперхрани
Традиционни български суперхрани - sportzazdrave.eu

Традиционни български суперхрани

Знаете ли кои са суперхраните, традиционни за България?

Напоследък много се говори за здравословно хранене, а информацията в Интернет и навлизането на изкуствения интелект дават необятни възможности за достъп до различни мнения и предложения. Ние също се интересуваме активно от темата, но се сблъскваме с повтарящи се и мултиплицирани от многото публикации клишета за храненето. Много от тях се коренят в различни американски и други чуждоземни проучвания, които въпреки своята (да предположим) научна основа, ни препоръчват нетипични за нашия бит стилове на хранене. 

Ние винаги сме били прагматични и се доверяваме повече на собствения си усет, като се вслушваме в телата си и проследяваме доказаните с поколения добри хранителни навици на българите. Защо да издирваме храни, макар и доказано полезни, но дошли при нас от хиляди километри разстояние, когато имаме изпитани добри възможности за здравословно хранене и у нас? Още повече, че нашият генотип е привикнал именно към храните, които виреят по нашите земи и много по-вероятно да реагира позитивно именно към родните растителни култури.

Днес ще ви разкажем за една от тези суперхрани, а на ДАМСКА ТЛАКА ще можете да опитате сами вкуса на този български продукт.

Пълнозърнест сусамов тахан

Пълнозърнестият сусамов тахан се получава от смлян, изпечен, небелен сусам. Не се използват никакви примеси от сорта на мазнини или други ядки и семена. Традиционният производствен процес, запазен и до днес на места в България, щади максимално полезните съставки на сусамовото семе. 

В сусамовия тахан има повече белтъчини от сиренето и някои видове месо, замества продуктите от животински произход, което го прави незаменима храна за вегетарианци и вегани. Сусамовият тахан е не само изключителен източник на мед и манган, но и много добър източник на магнезий, калций, калий, желязо, цинк, селен, фосфор, витамини B1, B2, B6, фолиева киселина и диетични фибри. В допълнение към тези ценни минерали и витамини, сусамът съдържа и две уникални съставки- „сезамин“ и „сезамолин“, които принадлежат към групата на така наречените „лигнани“, имащи редица благоприятни ползи и увеличаващи запасите на витамин „Е“ в организма. 

Здравословни ползи, свързани с консумирането на тахан

Поради голямото си съдържание на калций се препоръчва за укрепване и възстановяване на опорно-двигателния апарат (костно-мускулната система). Съдържанието на калций, магнезий и фосфор, съдейства за по-голямата плътност и здравина на костите. Това го прави особено подходящ за приемане от жени в напреднала възраст срещу остеопороза.

Сусамовият тахан съдържа вещества наречени лигнани, които съдействат за намаляване риска от ракови заболявания. Същите са от полза за поддържане на здравословно тегло, намалявайки риска от метаболитен синдром и диабет.

Мастните киселини, съдържащи се в тахана, понижават холестерола и действат като превантивна мярка срещу сърдечно-съдови заболявания.

Таханът е и мощен антиоксидант. Съдържанието на мед, цинк, желязо и селен в сусамовия тахан подсилват имунитета. Те укрепват и предпазват имунната система от бактерии, а оттам и от всякакви проблеми, свързани с нея.

Съдейства за тонизирания и свеж вид на кожата, подпомагайки производството и поддържането на колагеновите влакна. 

Действа облекчаващо и пречистващо на стомаха, като стимулира производството на стомашни сокове. Улеснява храносмилането, ускорява обмяната на веществата, дава енергия и сила.

Повече и за други продукти, които се отглеждат по нашите земи и с които нашият организъм има изградена през вековете съвместимост, ще си поговорим на ДАМСКА ТЛАКА

Вижте повече информация за нашето ново събитие и се надяваме да се срещнем скоро на живо. https://sportzazdrave.eu/damska-tlaka-14-15-oktomvri-2023g-s-emen-obl-v-tarnovo/