You are currently viewing Нямам хоби, а имам свободно време – защо да не го запълня с движение?

Нямам хоби, а имам свободно време – защо да не го запълня с движение?

Свободно време

Има периоди в живота на всеки човек, в които свободното време се оказва в повече – независимо дали това е след като децата са пораснали или пък когато сте на възраст, в която нямате много отговорности. Много често това свободно време остава неупотребено. Това, което можете да направите в полза на самите Вас, е да си намерите хоби, което да Ви стимулира да се движите.

Всички знаем, че начинът, по който се чувстваме, може да повлияе на начина, по който се движим. Например, когато се чувстваме уморени или тъжни, движенията ни се забавят, а когато сме разтревожени, се движим нервно в кръгове. Но както чувствата могат да имат ефект върху движението ни, така и движението може да има ефект върху чувствата ни.

Движението ни кара да се чувстваме по-млади

Редовната физическа активност, включваща колоездене или фитнес упражнения за устойчивост, гъвкавост и баланс, може да повиши концентрацията на вниманието Ви и да Ви накара да се чувствате по-млади.

Но с какво точно можете да запълните свободното си време? Имате голямо разнообразие от опции:

  • Карайте велосипед – както споменахме, колоезденето е чудесен начин да поддържате форма. Можете да планирате пътувания с приятели и да се насладите на красивата природа, карайки колело. Ако все още нямате велосипед, можете да си закупите такъв втора употреба или да си вземете по-евтин модел.
  • Запишете се на плуване – плуването е чудесен начин да раздвижите цялото си тяло, тъй като ще използвате всичките си мускули без да натоварвате ставите си. Също така, този спорт е много полезен за изгаряне на калории (олимпийските плувци изгарят около 12 000 калории на ден). Но не е нужно да сте олимпийски спортист, за да се възползвате от полезното въздействие, което плуването Ви носи. Средностатистическият човек изгаря около 600 калории за един час практикуване на спорта. Стига да имате желание, винаги можете да се запишете на плуване, тъй като в повечето градове има поне по един плувен басейн.
  • Запишете се на фитнес – това е една от най-популярните форми на физическа активност и то с добра причина. Чрез фитнес упражнения може да тренирате всяка една част на тялото си. Вие определяте интензитета и трудността на тренировката и винаги имате варианта да си наемете инструктор, който да Ви помага с упражненията. Фитнесът е удачен избор за хора от всички възрасти. Вече имате и опцията за тренировки с инструктор от комфорта на своя дом – вижте нашето предложение за он-лайн тренировки с персонален фитнес инструктор.

Ако пък не Ви се отделят пари, за да пробвате ново хоби, имате много безплатни алтернативи.

Безплатни алтернативи за спорт за здраве

Започнете да тичате
  • Отидете на поход/разходка – нямате нужда от бягаща пътека, когато можете да се разходите сред природата напълно безплатно. Лесно е да започнете. Всичко, от което се нуждаете, е добър чифт обувки и вода. Може да намерите екопътеки  на много места в страната.  Те имат ясни маркировки и ориентировъчни табели. Този вариант за раздвижване е перфектен за всеки новобранец.
  • Започнете да тичате – страхотното при бягането е, че можете да го правите почти навсякъде. Ако не искате да планирате далечен маршрут, със сигурност има алея във вашия квартал, която да използвате за бягане. На нея няма нужда да се притеснявате за коли. Също така алеите са равни и не напрягат ставите на краката.
  • Започнете да тренирате със собствено тегло – безплатно, бързо и ефективно. Изследванията показват, че кратките тренировки с висок интензитет, в които трениращият използва собственото си тегло, са по-ефективни от по-дългите кардио тренировки и подобряват метаболизма и сърдечния ритъм.

А Вие какво си избрахте да опитате?

или

Бихте желали безплатна консултация с нашите инструктури. Попълнете регистрационната форма и с удоволствие ще се свържем с Вас за безплатна консултация.