You are currently viewing Най-често срещаните заблуди за влизането във форма на средна възраст
Заблуди при спортуване - Спорт за здраве

Най-често срещаните заблуди за влизането във форма на средна възраст

Влизането във форма на средна възраст не е трудно, но много от нас са заблудени от това, което сме чували от приятели, или това, което сме виждали по социалните медии. Ето кои са най-често срещаните заблуди за влизането във форма на средна възраст:

Нямам време да тренирам.

Може да си мислите, че нямате време за тренировка, но това със сигурност не е така. Намирането на време за тренировка е лесно – просто трябва да промените някои ежедневни навици или да ги комбинирате с тренировки.

Пътуване до работа с колело, защо не? - sportzazdrave.eu

Например:

Пътуване до работа – колоезденето би било идеална тренировка, или пък ходенето пеша. Знаем, че не всеки може да си позволи да ходи с велосипед или пеша до работа, но пък си струва да разгледате всички приложими варианти, свързани с движение от ваша страна.

Може да тренирате докато чакате вечерята да стане готова. Повечето ястия отнемат около 15–30 минути да се изпекат. През това време можете да направите нещо полезно, вместо само  да надничате през прозорчето на фурната. Можете да правите някоя интервална тренировка с висока интензивност, като например да скачате на въже или пък да правите упражнения с телесно тегло като например бърпита.

Ако пък въобще не можете да намерите време в досегашния си график, ето ви едно лесно решение. Ставайте 20 минути по рано. Знаем, че е трудно, но ако подготвите дрехите си за тренировка предната вечер и настроите алармата си, тази опция ще ви изглежда много по-постижима. Загрейте в продължение на три минути с малко бързо ходене, след това спринт за 20 секунди, след това почивка за две минути. Повторете за пет до осем спринта, след което се приберете пеша. Тази тренировка не отнема много време. Това ще ви събуди и зареди с енергия за деня и е чудесен начин за изгаряне на мазнини и засилване на метаболизма ви.

Трябва да се потя много, за да има ефект.

Това е една от най-честите заблуди. Повишаването на пулса  и изпотяването определено са важни компоненти на фитнес програмата. Но и упражненията с ниска интензивност са от полза за здравето. Тренировките с ниска интензивност като йога предлагат възможност да се работи върху гъвкавостта, поддържането на мускулите и е отличен начин да намалите риска от нараняване.

Всеки вид движение е полезен, независимо дали се изпотявате или не. Изпотяването зависи от множество фактори, но то не е показател за това, че изгаряте мазнини или че тренировката ви е добра.

Още по-важно е, че много опции за упражнения с ниска интензивност ще ви помогнат да подобрите съня си, като едновременно работите върху тялото си, без да натоварвате сърцето си. 

За да съм във форма, трябва да прекарам един час във фитнеса или няма да има ефект.

Както обсъдихме по-рано, тренировките между 15-30 минути са оптимални за отслабване и поддържане на форма.

Второ, не е нужно да ходиш на фитнес, за да постигнеш целите си. Има много алтернативни (и в някои случаи по-ефективни) начини да тренираме. Разбира се, те зависят от това, към което се стремите – ако тренирате основно за здраве и тонус, не ви е нужно голямо натоварване.

Това, че фитнесът в зала е на почит в социалните медии, не значи, че това е единственият удачен избор. Вижте как можете да тренирате от комфорта на своя дом и дори с помощта на персонален инструктор.