You are currently viewing 5 лесни стъпки да изградим здравословен навик
5 стъпки за изграждане на здравословен навик - sportzazdrave.eu

5 лесни стъпки да изградим здравословен навик

5 лесни стъпки за подобряване на здравето, самочувствието и живота ни като цяло

Навикът е втора природа

Руска поговорка

По това време на годината често говорим за решенията, които сме взели да променим живота си към по-добро. Статистиките показват, че тази наша решителност издържа докъм средата на януари и постепенно изчезва. До следващата нова година.

Има, обаче, възможност да променим тази ежегодна тенденция на отмиране на нашите намерения. Всичко е въпрос на промяна на навиците ни и замяна на нежеланите и вредни навици с други, които ни помагат да се чувстваме добре в дългосрочен план. Ето пет прости стъпки, с които да сбъднем чудото и осъществим желаната промяна към подобряване на здравето, самочувствието и живота ни като цяло.

Стъпка 1 – Започнете с някакъв много дребен и лесен навик

Нека да е толкова лесен, че просто да не можем да се откажем. Нека целта да е такава, че да не е необходима жестока мотивация или безкрайно усилие на волята. Например, вместо да правите по 50 коремни преси, започнете с 5. Или вместо по 10000 крачки на ден, си поставете цел за 3000; особено ако досега не сте изминавали и 1000. И после просто постигайте целта си. Всеки ден, докато се превърне в навик.

Стъпка 2 – Увеличавайте дребния си навик с много малки стъпки

1% на ден може да доведе до значителни натрупвания в нашата рутина. Ако сте стартирали с 5 минути упражнения на ден и вече сте изградили този навик, нека след седмица да започнетре да увеличавате с 1%. Така в края на втората седмица ще правите упражнения по 5 минути и половина, а след около месец – по близо 7 минути. Струва ви се малко? Изчислете колко ще се получи до следващата нова година. А тогава дори няма да забелязвате натоварването.

Стъпка 3 – Когато пропуснете, бързо възстановете навика.

Точно така – правилото започва с „когато“, а не „ако“. Всеки, дори най-дисциплинираният, прави пропуски и това е съвсем нормално. Не трябва да се вините, че има ден, в който не сте постигнали своята цел по някаква причина. Това, което разграничава успешните от неудачниците, обаче, е, че успешните хора бързо се връщат в правия път и възстановяват желания навик. Старайте се да не допускате твърде чести пропуски или пък да сте крайни перфекционисти с мислене „всичко или нищо“. Важно е да сте постоянни, а не идеални.

Стъпка 4 – Отделете време да обмислите кое наистина ви спира и „краде“ от мотивацията ви.

Това, което може да ви помогне по пътя към заветната цел, е да осмислите кои са коренните причини за евентуалните пречки пред вашия нов навик и да ги превъзмогнете. Случвало се е да говорим с хора, които искат да спортуват, но самата мисъл да отделят време да си подготвят екипа и да пътуват до фитнес залата и обратно вече ги натоварва – същите тези хора са много по-дисциплинирани, ако имат възможност да правят смислени упражнения в домашна среда. Когато сте наясно със себе си, отстранете истинските пречки пред вашите усилия.

Стъпка 5 – Бъдете търпеливи.

Знаем, че за някои хора търпението е голямо предизвикателство – те искат резултати тук и сега. Но постоянството се отблагодарява в дългосрочен план. Не е необходимо да гладувате седмици и да свалите ударно 3-4 килограма, които бързо ще възстановите след края на диетата. Докато, ако си създадете навик за здравословен режим на хранене, той неусетно ще регулира теглото ви до най-полезните нива за вашия организъм, при това трайно.

Опитайте и се убедете сами, че промяната е възможна. Ако желаете да ви придружим по този път, вижте нашето предложение Персонален онлайн треньор или посетете нашия Youtube канал за примерни упражнения.

Ще се радваме да споделите вашата обратна връзка. Пишете ни.

А за да сте в крак с новата и полезна информация – последвайте страницата ни.